Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Michael Lindgren, Dundret i Gällivare, berätta hur det nya klimatet som kan slå mot skidanläggningar. Foto: Hans Sternlund/SVT

Snökrisen i Alperna bäddar för tusentals sängar i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Snökrisen i Alperna kan öppna nya möjligheter för skidanläggningar i de nordligaste delarna av Sverige. På Dundret i Gällivare gör man en storsatsning och planerar 5 000 nya bäddar.

Det är ganska precis ett år sedan som ägaren Gällivare kommun lanserade sin satsning på Dundret – en anläggning som lockar skidåkare från både när och fjärran.

Kapacitet i liftar och backar finns redan. Men det behövs mer boende och nu pågår planläggning vid kommunen för att möjliggöra det.

– Tanken är att öka upptagningsområdet att inte bara gälla lokalbor och närområdet, säger Michael Lindgren, anläggningschef vid Dundret.

Så slår klimatkrisen mot skidåkarna

Det kommer att dröja ett antal år innan satsningen slår ut i full blom. Först då ska man börja planera för var och hur man ska marknadsföra sig.

Den rådande snökrisen i Alperna ger nya möjligheter – och det finns med i kalkylen. Men det finns också nackdelar med det nya klimatet som kan slå mot alla skidanläggningar, Dundret inräknat.

Hör Michael Lindgren berätta mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.