Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här rapporterar SVT:s reporter från Luleås snöiga gator om hur snösmockan dragit in över länet. Foto: Kristofer Naess/SVT

Snön vräker ned över Norrbotten – hur ser det ut hos dig?

Uppdaterad
Publicerad

Snön vräker ned över stora delar av länet och SMHI har utfärdat två klass 2-varningar för länet torsdag-fredag. Lördag är det fortfarande svåra färhållanden i trafiken. Hur ser det ut hemma hos dig? Mejla gärna en film eller bild till oss – norrbotten@svt.se – så lägger vi upp den i vår chatt.

SVT rapporterade · Klass 2-varning i Norrbotten – hur ser vädret ut hos dig?

På lördag morgon är vädervarningarna för länet nedplockade förutom en klass 1-varning för Norra Lapplandsfjällen.
Det är fortfarande mycket besvärligt väglag i större delen av länet, och en del bärgningar etc återstår. Kör försiktigt!

SVT · Josefin Peciva

Lokaltrafiken i Luleå, LLT, ställer in flera nattbussturer på grund av vädret.

SMHI varnar för fortsatt stora mängder med snö och av säkerhetsskäl ställer därför LLT in flera nattbussturer natten mellan fredag och lördag.

Här kan du läsa vilka linjer och turer som påverkas.

SVT · Inger Haupt
SVT · Inger Haupt

SVT:s reporter Viktor Lundmark i Arvidsjaur om väderläget

SVT · Ellika Nilsson
SVT · Linda Jones

Hej,
jag läste just att ni är intresserade av bilder från snöläget i Norrbotten. Här i underbara Nattavaara har vi ca 70 cm som har kommit under hela vintern sedan mitten på november. Förra veckans snöväder som drabbade Sundsvall/Umeå kom inte upp hit till oss och även inatt var det mindre än 10 cm. För några minuter sedan har det dock börjat att snöa kraftigt (syns nog tyvärr inte på bilden) och jag hoppas att det håller i sig. Jag förstår att många tycker att mycket snö är jobbig, men jag älskar mitt vinterparadis och jag flyttade till Norrbotten just för att det fortfarande finns riktiga årstider här.
Ha en trevlig helg ni på redaktionen!//Jochen Römling

SVT · Ellika Nilsson

Trafikverket: Ge dig inte ut på vägarna

Det väntas fortsätta falla stora mängder snö över stora delar av norra Sverige de kommande dagarna. Trafikverket varnar därför för ett mycket besvärligt läge i väg- och järnvägstrafiken då det finns stor risk för drivbildning och nedfallande föremål.

Trafikverket har höjt beredskapen för att hantera detta, men de avråder även resande att endast ge sig ut i trafiken om man måste.

– Vi prioriterar att hålla de stora vägarna öppna, vilket innebär att det kan dröja innan mindre vägar blir farbara. Ju fler som låter bilen stå desto smidigare blir det för våra entreprenörer att komma fram i arbetet med att snöröja och halkbekämpa vägnätet, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

Att resurser prioriteras till de större vägarna gör också att det kan dröja innan man får hjälp om man fastna på mindre väg.

Även tågtrafiken påverkas av det besvärliga vädret och flera järnvägssträckor kommer under perioden att vara avstängda. Tågresenärer uppmanasatt följa utvecklingen via Trafikverkets trafikinformation och kontakta sitt tågbolag för mer information och kontakta sitt tågbolag för mer information om resor.

SVT · Inger Haupt

E10  från Björkliden till Riksgränsen är avstängd i båda riktningarna på grund av hårt väder. Enligt Trafikverkets nuvarande bedömning kommer vägen att vara avstängd till klockan 18. Sluttiden är preliminär och kan komma att ändras.

SVT · Inger Haupt

"Snöoväder! Vi får nog ingen post i brevlådan idag", skriver Lena.

SVT · Linda Jones

Dagar som dessa tycker jag att det är orimligt att ploga en väg, så den är framkomlig först ca 0730 på morgonen. Sen andra svängen Kl 22:00 (statlig väg)
vägskatt, #vafanfårjagförpengarna

Chris

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer