Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Lindgren är oroad över utvecklingen kring skoterolyckor som slutar med dödlig utgång.

Skoterolyckor med dödligt utfall ökar i Sverige: ”Oförklarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skoterolyckor med dödlig utgång har minskat sedan början av 2000-talet. Men sedan ett par år har trenden vänt och olyckorna ökat. 
Jan Lindgren på Trafikverket är oroad men kan inte förklara vad det beror på.

Trafikverket har rapporterat statistik kring snöskoterolyckor sedan 1970. Ända fram till 2008 var olyckssiffrorna stigande, men efter det har olyckorna minskat. Nu stiger dock dödssiffran bland skoterförare igen.

– Vi följer det här noga men vi är oroliga att vi inte kan förklara orsaken till ökningen. Förhoppningsvis är det tillfälligt eftersom det har varit en lång nedåtgående utveckling, säger Jan Lindgren på Trafikverket.

Obligatoriskt förarbevis

Trots att det har skett fler dödsolyckor så är den långsiktiga trenden positiv med färre dödsolyckor de senaste 15 åren.

– Det finns många förklaringar till det. Nykterheten har blivit bättre, det kan vara en förklaring, sedan har vi infört obligatoriskt förarbevis från 2000 vilket gör att snöskoterförarna är mer utbildade, skotrarna och skoterlederna har blivit bättre, säger Jan Lindgren.

Hör Jan Lindgren berätta vad som är största orsaken till olyckor med snöskotrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.