Här jublar de åt hårda ovädret i Riksgränsen: ”Snöstorm för oss är det bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var det snöfattigt i Kirunafjällen men den senaste tidens kraftiga snöfall gör att det ser riktigt lovade ut inför skidsäsongen.

Snön har vräkt ner under senaste tiden och inför helgen visar prognoserna närmare en meter snö i Riksgränsen – vilket också kan innebära lavinfara.

Det är fortfarande några veckor kvar innan skidanläggningarna i Kirunafjällen öppnar men förberedelserna är i gång. Det är fyra pistmaskiner som kör i Riksgränsen och Björkliden för att samla upp snö och förbereda pisterna. Samtidigt går personal igenom liftarna så att de är i gång innan premiären.

Stor skillnad mot förra året

Erik Lidström, fjällchef på Lapland Resorts, minns hur det var förra året:

–  Den här snömängden som vi har nu den fick vi inte förra året förrän i mitten på mars. Det är kul när det kommer snöstormar och de senaste dagarna har det kommit närmare en meter snö, så det här ser riktigt bra ut.

Lavinprognoser

För de som planerar att åka off-pist kan det vara klokt att gå in på på lavinprognoser.se där de första prognoserna publiceras under fredagen för Abisko-Riksgränsen området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.