I klippet ger SVT:s meteorolog Deana Bajic tisdagkvällens och onsdagens väderprognos. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Snövarning i norra Sverige – och meteorologisk vinter i Lapplandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för stora snömängder från Dalarna i syd till norra Lapplandsfjällen. I Norrbottens inland väntas upp till 30 centimeter nysnö under natten mot onsdag och det lär bli slaskigt längs kusten.

– Vinden ligger på från havet så det kommer att bli blött, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Vädervarningen utfärdade SMHI under tisdagen och den ser ut att bli ihållande. Det rådande snöfallet i Dalarna väntas dock gå över till regn under eftermiddagen medan de rikliga snömängderna i Norrbotten väntas komma under kvällen och natten mot onsdag.

– Snöfallet rör sig norrut. Prognosen är att det kan komma 30 centimeter nysnö i Norrbotten längs både kust och inland, säger Marcus Sjöstedt.

Meteorologisk vinter i Lapplandsfjällen

I norra Lapplandsfjällen har den genomsnittliga dygnstemperaturen nu legat under noll grader i fler än fem dagar. Något som med andra ord kallas meteorologisk vinter.

– Man kan definitivt säga att vintern på ingång, säger Sjöstedt.

Varningen för snöfall gäller förutom Norrbotten även Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg.

I klippet ger SVT:s meteorolog Deana Bajic tisdagkvällens och onsdagens väderprognos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.