Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialchefen Robert Cortinovis svara på den skarpa kritiken från barnens tidigare advokat. Foto: Erica Olofsson/SVT

Socialchefen i Älvsbyn om kritiken efter LVU-besluten: ”Vi kan ha fel”

Publicerad

Innan Älvsbyns kommun upphävde tre barns LVU-placeringar så fick barnen inget offentligt biträde som förde deras talan. Nu svarar socialchefen på den skarpa kritiken från barnens tidigare advokat.

Enligt socialchefen var beslutet om att avbryta vården för tre barn i Älvsbyn ett politiskt beslut och ingen rättsfråga. Därför ansökte aldrig kommunen om att förvaltningsrätten skulle förordna någon offentlig företrädare för barnen.

– Jag känner inte till att man har rätt till ett juridiskt ombud i samband med att våra politiker avbryter LVU-vård, säger socialchefen Robert Cortinovis.

Kan det vara så att era politiker och medarbetare som arbetar med de här stora besluten behöver läsa på?

– Så kan det definitivt vara.

”Vi kan ha fel här”

Barnens tidigare advokat menar att barnen visst hade rätt till en advokat inför ett sådant stort beslut och att de blev helt rättslösa då ingen förde deras talan. Detta helt nya uppgifter för socialchefen.

– Vi kan ha fel här. Det behöver vi utreda också.

I videon hör du socialchefens självkritik och hur kommunen går vidare med de nya uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.