Birgitta Persson (S) Foto: SVT

Socialdemokraterna enade kring nytt toppnamn i Norrbotten

Publicerad

Idag utsåg socialdemokraterna sin kandidat till regionrådsposten Och det nya kvinnliga toppnamnet vann överlägset.

Valberedningens förslag till distriktskongressen var att Birgitta Persson från Överkalix skulle utses idag till regionstyrelsens vice ordförande tillika regionråd och så blev det alltså.

– Det känns chockerande för jag trodde att vi skulle få en omröstning, det var jag helt säker på. Men det känns ju jätteroligt att få ett sånt här förtroende, man tänker men vem är det som de pratar om, säger Birgitta Persson (S) som idag utsågs till kandidat till regionstyrelsens vice ordförande och regionråd.

Hon vann överlägset

De övriga nominerade var Béatrice Öman från Boden, Bente Moen Åkerholm från Övertorneå, Ellinor Söderlund från Kalix och Elisabeth Lindberg från Piteå.

Och samtliga avsa sig alltså kandidaturen för att lämna plats till Birgitta Persson.

Något hon inte väntat sig.

– Jag hade hört lite om att några kanske skulle avsäga sig men inte Béatrice Öman från Boden och så blev det så här, säger Birgitta Persson.

”Hade han inte varit gift hade jag friat”

I slutet av november förra året på Socialdemokraterna Norrbottens valkonferens valdes Anders Öberg från Luleå till första namn på regionlistan och första regionråd.

Konsekvensen blev att riksdagsledamoten Leif Pettersson och regionstyrelsens nuvarande ordförande och regionråd Maria Stenberg då gick ut med att de inte längre står till förfogande inför nästa mandatperiod.

Och efter distriktskongressen som hölls på Piteå Havsbad idag står det alltså klart att Birgitta Persson blir socialdemokraternas andra regionsrådskandidat och vice ordförande i regionstyrelsen, bredvid redan valda kandidaten Anders Öberg.

Något hon verkade nöjd över.

– Hade han inte varit gift hade jag friat till honom, nej men Anders är ju en oerhört trygg och stabil person så att det känns som att det här kommer vi ro i hand väldigt bra, säger Birgitta Persson .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer