Regionrådet Maria Stenberg (S) är besviken över att ha blivit nedpetad från första platsen till regionvalet. Efter mandatperiodens slut ska hon lämna politiken helt.

Stenberg bortkuppad – lämnar politiken

Publicerad
Regionrådet Maria Stenberg petades ned från förstaplatsen till regionvalet när Socialdemokraterna i helgen fastställde sina nomineringar till valet nästa år. Förstaplatsen tas i stället av Anders Öberg, regionråd och ledare för Socialdemokraternas fullmäktigegrupp. Maria Stenberg sitter kvar mandatperioden ut men kommer sedan att lämna politiken helt.

– Jag blev ju chockad naturligtvis. Och faktiskt också väldigt ledsen. Jag tycker man kunde ha haft ett samtal med mig innan och förberett mig så att jag kunde ha lämnat till nästa mandatperiod under mer ordnade former, säger regionrådet Maria Stenberg (S).

Tillträde under tumult

Maria Stenberg tillträdde efter valet 2014 och gjorde det under kaosartade former efter att det dåvarande landstingsrådet Kent Ögren (S) i praktiken avsattes av sina egna partikamrater.

Nu hade valberedningen Maria Stenberg på första plats men under valkonferensen avgjordes frågan i en omröstning. Det blev istället Anders Öberg, nu regionråd och Socialdemokraternas gruppledare i regionfullmäktige som tog förstaplatsen.

– Vi har haft jobbiga år och det är bara tre år sedan Kent Ögren tvingades bort och nu händer samma sak igen. För mig är det viktigt att fullfölja uppdraget som styrelseordförande och se till att det finns stabilitet i dom beslut som vi behöver fatta, säger Maria Stenberg.

”Det känns konstigt”

Har du fått interna signaler att ditt förtroende inte var så högt som du förväntat dig?

– Vi har en valberedning och när man då blir satt på första plats får man förutsätta att valberedningen gjort ett arbete och en bedömning hur läget i länet ser ut.

Känner du att du i mångt och mycket  och mer eller mindre ensam fått bära hundhuvudet för obekväma beslut?

– Ja, det kan jag tycka. Beslut fattas ju inte av en enskild utan det är ett kollektivt arbete i en fullmäktigegrupp. Jag känner inte att jag varit ensam utan besluten har vi fattat tillsammans.

Nu ersätts du av en man som tar första platsen på regionlistan –  ser du någon symbolik i det?

– Det kan jag inte svara på hur man tänkt. Men det känns ju lite konstigt. Jag är den andra kvinnan som måste gå. Yvonne Stålnacke (tidigare landstingsråd) gick ju också. Men jag vet inte hur man resonerat kring den frågan, säger Maria Stenberg som lämnar politiken helt och hållet efter valet 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Socialdemokraterna i Norrbotten

Mer i ämnet