Fortsatt medlemsflykt från (S) i Norrbotten

Publicerad

Medlemsflykten från Socialdemokraterna i Norrbotten fortsätter. Under 2017 hoppade var tionde medlem av.

“Partimötena är inte alltid så roliga”, säger regionrådet Maria Stenberg (S).

Mer än en medlem per dag lämnade S-partidistriktet under förra året.

Till slut visade det sig att 457 medlemmar hoppat av och att partiet nu har 4 269 medlemmar i Norrbotten.

Socialdemokraterna i Norrbotten

”Alarmerande siffror”

Värst drabbade var Arvidsjaur där nästan var femte medlem lämnade partiet. Men även Arjeplog, Gällivare, Jokkmokk, Kalix och Luleå hade högre siffror på avhopp än länssnittet på tio procent.

– Det är alarmerande siffror, säger Pajalas förre kommunalråd, Bengt Niska (S).

Regionrådet Maria Stenberg (S), från Arjeplog, ser det som början på en demokratisk kris.

– Det är bekymmersamt att man inte vill ta partipolitisk ställning och bli medlem. Det gör det svårare att förankra de beslut som måste tas när färre partikamrater sagt okej till det.

Fundera över medlemskapets värde

Hon tror att partiet måste fundera över frågan om medlemskapets värde.

– Är det roligt att gå på partimöten? Nej, det är det inte alltid. Sedan måste vi fundera på de vallöften vi ställer ut och hur det ser ut i verkligheten, inte minst i mindre kommuner där det handlar om att minska verksamheten, inte att bygga nytt, säger Maria Stenberg.

Varför sviker medlemmarna partiet?

– Jag tror att v i har hamnat i en situation där dagordningarna till kommunfullmäktige, kommunstyrelse och regionstyrelsen är viktigare än att diskutera ideologiska frågor och det är inte så inspirerande för alla medlemmar.

Är det för tråkigt helt enkelt?

– Ja, det är ju det, säger Maria Stenberg.

”Roligt vara medlem”

Men socialdemokraten Johannes Sundelin, ledamot av distriktsstyrelsen och från Gällivare, hoppas på en vändning redan i år.

– Det här är självklart inte bra, men det handlar om att vi måste bli bättre på att värva medlemmar och det tror jag att vi kommer att göra om vi upplevs som ett parti som har svar på de frågor som ställs och de problem som finns. Vi måste upplevas som relevanta, säger han.

Johannes Sundelin anser också att det är viktigt att partiet kan visa att det är roligt att vara medlem.

– Vi måste visa att man får chansen att utvecklas som människa i politiken. Vi får också stå upp för något som vi tror på och det är både roligt och givande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraterna i Norrbotten

Mer i ämnet