Soldatutbildning förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Soldatutbildningen i Sverige börjar närma sig den gamla värnplikten. Bland annat har utbildningstiden tredubblats.

Det blåser men är soligt och omkring fem plusgrader. 47 blivande soldater kryper omkring på en gräsäng. I två veckor har de varit i Arvidsjaur. De är här för att bli jägarsoldater och är först i landet med att gå den nya längre utbildningen.

– Det har varit det jobbigaste jag har gjort med stress och så där, men också det bästa, säger Andreas Sundlin från Gotland.

– Det känns som att allt ska gå väldigt fort, men egentligen så är det inte så. Man stressar upp sig och gör det på ett dåligt sätt, säger Jesper Söderström som kommit hit från Stockholm.

Ny utbildningslängd

Det här är första kullen rekryter som går den elva månader långa utbildningen för att bli jägarsoldat. Efter att värnplikten lades ned har den utbildningen bara varit tre månader, vilket snabbt konstaterades var alldeles för kort.

– Här på jägarbataljonen fortsatte utbildningen under ett år men då var de anställda. Rekryten kommer att kunna utbildas längre tid per dag, säger Björn Eliasson som är stabschef på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

Liknar värnplikten

Det blev för dyrt med all övertidsersättning och allt arvode som skulle betalas ut när de nya soldaterna skulle öva. Därför har man nu gjort om utbildningen så att den i större utsträckning liknar den gamla värnpliktsutbildningen.

Men det är inte bara utbildningstiden som ses över. För trots stora rekryteringskampanjer har försvaret haft svårt att få tag på folk. Av de 4000 som utbildas varje år saknas omkring 1500 personer. Därför ser en statlig utredare nu över möjligheten införa någon form av frivillig värnplikt.

Läs mer: Regeringen utser utredare mot hotande soldatbrist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.