Vrakdelar från planet med sydtoppen i bakgrunden Foto: Carl-Johan Olofsson

Sommarvärmen tinade fram vrakdelar

Uppdaterad
Publicerad

Det varma sommarvädret har gjort att extra många vrakdelar har hittats efter Herculesplanet som kraschade för 2,5 år sedan på Kebnekaise.

Under veckan har 19 personer från armens jägarbataljon i Arvidsjaur letat efter vrakdelar på Kebnekaise. Ungefär ett ton skrot har hittats. Däribland en motor men mestadels består fynden av centimeter stora skrotdelar och lite större plåtbitar.

-Det har kommit fram lite mer tack vare värmen. Men det ligger fortfarande en lavinkägla ute på Rabots glaciär som gick förra vintern och som inte har smält fram helt. Där kommer det att komma fram ännu mer, säger Carl-Johan Olofsson som är insatschef och bergsguide i arméns jägarbataljon.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Om två veckor åker de tillbaka igen för att leta efter ännu mer delar.

-Det har varit lite dåligt väder i veckan och vi har inte letat klart uppe på toppregionen ännu, säger han.

Efter flygplanskraschen, som skedde den 15 mars 2012, har cirka 34 av 40 ton vrakdelar bärgats från fjället.

-Om vi lyckas få upp två ton den här sommaren får vi vara glada. Det är omöjligt att hitta många delar då de är pulveriserade och sedan ligger djupt ner i glaciärsprickor, säger Carl-Johan Olofsson, insatschef och bergsguide i arméns jägarbataljon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Mer i ämnet