Kjell-Åke Aronsson, chef på Ájtte museum i Jokkmokk. Foto: SVT

Förstörde 400 år gamla fornlämningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett flera hundra meter långt schakt har grävts rakt igenom den 410 år gamla marknadsplatsen i Jokkmokk.

Det var i helgen som upptäckten gjordes på den gamla marknadsplatsen som ligger i anslutning till hembygdsgården i Jokkmokk.

Flera av de ursprungliga byggnadslämningarna som är skyddade enligt kulturmiljölagen är nu förstörda, enligt Kjell-Åke Aronsson, museichef på Ájtte museum i Jokkmokk. Vissa av lämningarna på platsen tros vara omkring 400 år gamla.

Förstörda fornlämningar

– Det är utomordentligt uppseendeväckande att det här har hänt. Det är bland de värre fornminnesbrott jag har sett, säger Kjell-Åke Aronsson.

Det är ett entreprenadföretag som på uppdrag av Vattenfall har grävt upp fornlämningarna i Jokkmokk.  Vattenfall lägger en ny kraftledning och i samband med det har man grävt rakt igenom de gamla byggnadskonstruktionerna. När det på måndagen stod klart vad som hänt, stoppades allt grävarbete på området.

Vattenfall: Grävde i område vi inte borde grävt

Bakom misstaget står Vattenfall och en entreprenör som ansvarade för grävningen, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall eldistribution.

– Det har blivit fel, helt enkelt. Vi har grävt i ett område där vi inte borde ha grävt utan att ha rett ut alla tillståndsfrågor. I såna här fall, när vi ska lägga ner en kabel, läggs arbetet ut på en entreprenör som i det här fallet skulle ha sökt alla nödvändiga tillstånd och gjort detaljberedningar. Men arbetet är stoppat och nu ska vi går till botten med varför det kunde gå så fel, säger Lindmark till SVT Sápmi.

Enligt Ájtte är det här den viktigaste fornminnesplatsen i Jokkmokks kommun, och det ska även vara skyltat på platsen. Hur kan det ändå bli så här?

– Det är precis det vi ska ta reda på. Är det till och med skyltat så borde det ha ringt stoppklockor för många människor innan man börjar gräva, säger Lindmark till SVT Sápmi.

Kan vara olagligt

Enligt Kjell-Åke Aronsson på Ájtte kan uppgrävningen av fornlämningar vara brott mot kulturmiljölagen. Ett sånt brott kan leda till böter eller fängelse i upp till ett halvår. Om brottet har begåtts uppsåtligen och anses som grovt kan den skyldige dömas till fyra års fängelse.

Aronsson menar att man nu efter förmåga kommer försöka dokumentera så mycket som möjligt av de förstörda lämningarna.

– Det är ju en stor skada som är skedd. Sen får vi hoppas att Länsstyrelsen fattar kloka beslut så att så mycket som möjligt av den kunskap som riskerar att gå förlorad kan återvinnas genom en räddningsinsats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förstörda fornlämningar

Mer i ämnet