Foto: SVT

Sopåkare mätte mobiltäckning: ”Det ser inte alls bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns renhållningsarbetare har mätt mobiltäckningen i samband med med det ordinarie arbetet. Resultatet blev under all kritik i de norra kommundelarna. ”Det ser inte alls bra ut”, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Kommunledningen har fått kritik för den dåliga mobiltäckningen i vissa delar av kommunen.

Susanne Jonsson, vd på Filmpool nord, är en av de som  vid ett flertal tillfällen offentliggjort sin frustration över hur dåligt det fungerar.

”Under all kritik”

Luleå kommun valde då en annorlunda och praktisk form av täckningskontroll.

– Alla våra renhållningsarbetare har mätt täckningen för mobiltelefoner på de platser de varit på med sopbilarna. Resultatet var nedslående i de norra kommundelarna. Norr om Avafors, ett tre mil långt område, är täckningen mycket dålig. Det ser inte alls bra ut, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Han hänvisade till renhållningsarbetarnas täckningskontroll i ett brev till Telias vd Helene Barnekow.

”Många har hört av sig till oss för att det knappt går att ringa och företagarna är oroligt för sin framtid.. Hur kan då Telia tro att mobilt bredband ska fungera? Jag har själv upplevt svårigheterna med det dåliga mobilnätet och då speciellt i övre Vitådalen”, skriver Niklas Nordström.

”Telia i otakt”

Telia har monterat ned ett 30-tal stationer i Luleå kommun som bygger på det gamla kopparnätet och ska ersätta det med fiber- och mobilnät.

”Problemet är att det sker i otakt, att byar som tidigare haft dålig mobiltäckning blir av med sin fasta telefoni och förstärkning av mobilnätet tar för lång tid.” skriver Niklas Nordström som fått besked av Telia att företaget ska ”ta tag i problemet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.