Foto: SVT

Sparförslaget: ”Ta bort mjölken och brödet”

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs kommun måste spara mångmiljonbelopp inför 2017 och ett av de mest kontroversiella förslagen är att ta bort mjölken och brödet till lunch på alla skolor.

Om kommunen ska ha en budget i balans och nå de finansiella målen nästa år så är bristen 5,3 miljoner kronor.

Dessutom står 45 barn i förskolekön och därför krävs det två nya avdelningar och det kostar 4,4 miljoner kronor, enligt ekonomichefen Sara Eklund.

Fyller igen bassäng

Just nu diskuteras alltså mångmiljonbesparingar och beslut ska fattas på kommunstyrelsens möte på tisdag.

Ett av förslagen är att lägga ned utebadet och fylla igen hålet för bassängen. Ett annat att skära ned rejält på bidragen för föreningarnas insatser för integration och lägga ned den kommunala trafikskolan. Och så försämras bidragen för enskilda vägar i Glommersträsk och Moskosel och vägbelysningen släcks i byar där det bor mindre än fem personer.

Skolmjölken hotad?

Men det som sannolikt kommer att väcka störst diskussion är kostenhetens förslag att ta bort mjölken och brödet till lunch på skolorna.

– Det är kostenheten som lagt fram det förslaget på kostnadseffektiva åtgärder och det finns med i handlingarna inför kommunstyrelsens möte på tisdag och jag kan inte föregripa det, säger kommunalrådet Lotta Åman (S).

Men att ta bort mjölken skulle få ”kraftigt negativ påverkan på näringsinnehållet och vi når inte rekommendationerna på en komplett måltid” står det i risk-och konsekvensanalysen av förslaget. Att ta bort brödet skulle ”ge ”minskad fiberhalt och svårt att nå rekommendationen av en komplett måltid.”

”Ska vara kvar”

Lotta Åman säger att socialdemokraterna i Arvidsjaur är emot förslaget som alltså ska diskuteras på tisdag.

– Vi vill hitta andra sparförslag inom skolans område inför mötet på tisdag. Som jag ser det ska mjölken och brödet vara kvar på skolorna, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.