Specialistutbildning ger sjukvården hopp

Publicerad

Det råder brist på specialistutbildade sjuksköterskor inom operation och anestesi – och till hösten kommer Luleå tekniska universitet i samverkan med landstinget att genomföra utbildningar inom de specialiteterna.

Bristen på specialistutbildade sjuksköterskor inom operation och anestesi finns i hela landet och den har gjort att planerade operationer fått ställas in, inte minst i Norrbotten.

Men nu hoppas landstinget att de nya utbildningsplatserna som regeringen tilldelat LTU ska förbättra läget.

– Vi är jätteglada på alla operationsavdelningar i länet, säger Jeanette Wiklund som är vårdchef för anestesi, operation och intensivvård vid Sunderby sjukhus.

Intresset okänt

Till hösten räknar LTU med att ta in 13 sökande på operationsutbildningen och lika många på anestesi. Men eftersom utbildningarna inte startar förrän till hösten finns ännu inget underlag för hur intresset ser ut.

– Vi har fått förfrågningar så det finns intresse men nu vill det ju till sig att vi verkligen får sökande, säger Åsa Engström som är biträdande professor vid LTU.

Specialistutbildningen är på ett år och den kommer att ske på distans. De som går utbildningen är garanterade praktik på något av länets sjukhus. Flera av dem kommer också att erbjudas utbildningslön och ett tillsvidare jobb. 

– Från Sunderbyn vill vi få in fem sköterskor på operation och fem på anestesiutbildningen. Och även i Gällivare och i Piteå vill man ha in tre sjuksköterskor inom vardera specialiteten, säger Jeanette Wiklund.

Hoppas att de stannar

Från landstinget hoppas man på att många av de som går utbildningen också väljer att bli kvar i länet

– Vi hoppas på det och vi arbetar för att vi ska ha den bästa arbetsmiljön och arbetsplatsen här i Norrbottens läns landsting, säger Jeanette Wiklund.

– Här har arbetsgivaren ett enormt viktigt ansvar att marknadsföra sin arbetsplats och att man är en arbetsgivare som de här presumtiva studenterna vill komma till – att det går hand i hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjuksköterskor i Norrbotten

Mer i ämnet