Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jaktcocker spanieln Loppan var en av de hundar som hjälpte till att fånga in drygt 100 råttor i ladugården. Foto: Mona Ghalayini

Specialtränade hundar i kamp mot jätteråttorna i Öjebyn

Uppdaterad
Publicerad

Katterna i Öjebyn har kastat in handduken – råttorna på naturbruksgymnasiet är för många och för stora. Då kommer hundarna till undsättning för att få bukt med skadedjuren.

Grans naturbruksgymnasium strax utanför Piteå har haft råttproblem i flera år, men sedan 2021–2022 har det eskalerat.

– Vi har provat fällor, vi har provat gift... Vi har provat allting egentligen, säger Linus Nilsson som är lantbruksarbetare på skolan.

Då kallades specialtränade hundar in. De var på plats i en knapp vecka och lyckades på den tiden fånga in och döda ungefär 120 råttor – drygt 70 bara under första dagen.

”En riktig baddare”

Den största råttan fångade de redan första dagen.

– Vi kallar honom för Gammelråttan. Den största vi tagit innan vi kom hit var 45 centimeter men den här var 50, säger Mona Ghalayini, hundförare och vd för företaget som utför råttjakten.

Särskilt tillstånd

Företaget har fått tillstånd av Naturvårdsverket att jaga råttor med hund där hunden också får avsluta råttornas liv. I dagsläget är de ensamma i landet om att ha ett sådant tillstånd. En av vinsterna med jakten är att det minskar användningen av råttgift.

I klippet ser du när hunden Loppan gör upp med råttorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.