Dagens besked innebär bland annat att sporthallen blir kvar. Foto: Hans Sternlund / SVT

Sporthallen i Kiruna kostar 11,5 miljoner att reparera

Uppdaterad
Publicerad

Sporthallen i Kiruna kommer inte beröras av sprickorna från gruvan. Nu tvingas Kiruna kommun satsa 11,5 miljoner kronor på att laga taket.

För snart en månad sedan presenterade LKAB sina nya prognoser för hur mycket av Kiruna som kommer att påverkas av gruvbrytningen de närmaste 15 åren.

Det kom som en överraskning av sporthallen inte kommer att påverkas och därmed inte kommer att lösas in av LKAB.

Notan över 11 miljoner kronor

Nu börjar det kosta för Kiruna kommun. Underhållet i hallen är eftersatt och mest akut är läget i B-hallen. Förra vintern visade sig att taket är i så dåligt skick att det måste rivas och byggas om.

Efter att anbud har tagits in i två omgångar står det klart att kostnaden för detta kommer att vara 11,5 miljoner. En enig kommunstyrelse beslutade under måndagen att skjuta till pengarna.

– Det är en hög kostnad, men vi bedömde det som något som måste göras, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Hallbrist i Kiruna

Det råder brist på idrottshallar i Kiruna, inte minst sedan Tarfalahallen rasade samman. Kommunstyrelsen beslutade under samma möte att avsätta fyra miljoner för rivning av den del som fortfarande står kvar.

Det kan dock göras först när Haverikommissionen är klar med sin utredning framåt vårkanten.

– Vi ska samtidigt anlita en konsult för att se om den kvarvarande delen kan bevaras. Men chansen är liten att vi kan ha kvar den och samtidigt få ut försäkringspengar för hela hallen, säger Gunnar Selberg.

Ytterligare sex miljoner avsattes för att kunna friköpa de felbyggda modulerna för omklädningsrum på Lombia idrottsplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet