Den unika modellen för Språkskolan i Haparanda, där elever från både Finland och Sverige studerar, förändras nu i grunden. Foto: Lars Johansson/SVT

Språkskolan i Haparanda slutar ta emot elever från Torneå

Publicerad

Språkskolan i Haparanda har tagit emot elever från både Haparanda och Torneå. Nu förändras den unika modellen i grunden.

– Vi kommer inte att skriva in några nya elever från Finland i årskurs ett nästa höst, säger Arja Martinviita, förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen i Haparanda stad.

Orsaken till förändringen uppges vara ett minskat elevunderlag i både Torneå och Haparanda. De elever från Torneå som redan går i skolan kommer att få fortsätta sin utbildning.

– I Torneå har det de senaste fyra åren föds mycket färre barn, och det ser ut att fortsätta, säger Arja Martinviita.

Fortsätter ta in svenska elever

Det var 1989 som Haparanda och Torneå beslutade att starta en gemensam grundskola. De senaste åren har Språkskolan varit nedläggningshotad. Skolan kommer att fortsätta ta in elever från Haparanda.

Innebär det här att det som är unikt med Språkskolan försvinner?

– Det är klart att Språkskolan som den varit förändras, men det finska språket är jättestort i Haparanda. Vi får planera vidare hur det ska se ut i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.