Språkskolan i Haparanda

Beslut: Språkskolans framtid ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Torneå sagt sig vilja bryta samarbetet med Haparanda när det gäller språkskolan beslutade kommunfullmäktige i Haparanda igår att föreslå Torneå fortsatt samarbete samtidigt som en arbetsgrupp tillsätts som ska arbeta med frågan om skolans framtid.

– De har ju fattat ett principiellt beslut om att de vill fortsätta med samarbetet men avtalet är ju nästan 30 år så de vill de omförhandla, säger Bengt Westman (S) ordförande i Haparandas barn-, och utbildningsnämnd som ändå ser positivt på Torneås beslut.

Gruppen där representanter från Torneå och Haparanda ingår ska förutom frågan om skolans framtid också genomföra en utredning om skolans placering.  I det ingår också att ta in ställningstagande från Finlands och Sveriges utbildningsdepartement när det gäller en förändring av nuvarande läroplan, huvudman och skolans placering.

– Vad det här betyder vet vi inte. Utan vi måste sätta oss ner och prata, säger han.

I kommunfullmäktige fanns även ett tillägg i skrivelsen som Bengt Westman lämnat som innebär att oavsett svaret från Torneå så är tänker Haparanda fortsätta att driva Språkskolan. Det förslaget drogs dock tillbaka då inte tillägget hunnit beredas i kommunstyrelsen.

Den 19 mars förväntas Torneås politiker fatta beslut om sin syn på frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.