Bron över Torne älv på väg 99 i Autio, Pajala kommun, är avstängd sedan sprickor upptäckts. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Sprickor i bron över Torne älv – stängs av

Publicerad

Bron över Torne älv på väg 99 i Autio, Pajala kommun, stängdes av klockan 20 på onsdagskvällen. Mätningsutrustningen som Trafikverket installerat indikerar på sprickor i bron.

Bron kommer att stängas av helt för all trafik, även gång- och cykeltrafik. Trafiken kommer att ledas om via väg 983, över bron inne i centrala Pajala och sedan ut på 99:an igen.

– Säkerheten går alltid först och därför har vi fattat ett beslut att stänga bron över älven i Autio. Vi kontrollerar kontinuerligt våra broar och vägar och en sprickbildning som denna tar vi på största allvar, säger Torbjörn Lennelöv, chef vägunderhåll på Trafikverket.

Kan vara avstängd till juni nästa år

Stängningen av bron innebär att privatpersoner, men även gruvbolaget Kaunis Irons malmtransporter, kommer att behöva använda omledningsvägen.

– Just nu kan vi inte säga exakt hur allvarliga sprickorna är. Det är nu viktigt att man respekterar avspärrningarna och att man inte korsar bron vare sig med fordon eller som fotgängare, säger Lennelöv.

Den första prognosen är att bron kommer hållas stängd till den 25 juni 2021.

– Observera att sluttiden är preliminär och kan komma att ändras, skriver Trafikverket i ett pressutskick.

Trafiken leds om via väg 983, och över bron inne i centrala Pajala istället. Foto: Teuvo PalomäkiSVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.