Så tänker de som bor kring Pajala efter den nya tunga malmtrafiken. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Tung malmtrafik kör genom Pajala var sjätte minut: ”Lite orolig är man”

Uppdaterad
Publicerad

Tunga malmtransporter kommer att köra genom Pajala var sjätte minut – ända fram till sommaren.

– Lite orolig är man. Vägen är ju smalare och det kan bli avåkningar, säger Lars Krutrök i Kaunisvaara.

Det var runt klockan 20.00 på onsdagskvällen som bron över Torne älv på väg 99 i Autio, Pajala kommun, stängdes av efter att Trafikverkets mätutrustning sett stora sprickbildningar.

– Vi har följt detta under lång tid men har sett att det har nått en gräns nu. Vi törs inte riskera någonting utan nu måste vi stoppa och fundera: vad är det som händer? säger Torbjörn Lennelöv, chef på vägunderhåll på Trafikverket.

Har dessa sprickbildningar med den tunga malmtransporten att göra?

– Det är klart det ligger nära till hands att tro det. Men vi kan inte säga det rakt av i dagsläget utan det kommer att ta en vecka innan vi är klara med analyserna.

Om en vecka kommer bron att stängas av helt för all trafik, även gång- och cykeltrafik. Trafiken kommer istället att ledas om via väg 983, över bron inne i centrala Pajala och sedan ut på 99:an igen. Detta innebär alltså att tung malmtrafik kommer gå genom Pajala där bybor ibland promenerar eller korsar vägen.

I videon ovan kan du höra vad några Pajalabor tycker och tänker om saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.