– Vi har fått släcka fyra små gräsbränder som börjat efter att man eldat med spritkök, säger Lisa Utsi Sarri, som driver driver restaurang vid Kungsleden. Foto: Privat

Fjällpersonal varnar: Spritkök kan starta bränder

Publicerad

Flera bränder i fjällen har startat efter att vandrare eldat med spritkök. Nu försöker personer som jobbar i fjällen på ett eller annat sätt informera om eldningsförbudet.

Länsstyrelsens utskrivningsbara affischer om eldningsförbudet sitter uppsatta lite här och var – till och med på utedasset  – vid Enoks restaurant i Láddjujávri.

”Vi har fått släcka småbränder”

Platsen ligger längs Kungsleden några kilometer från Nikkaluokta i Kiruna kommun och många som vandrar i Kebnekaisefjällen passerar här.

– Vi har satt upp affischer överallt och på kvällarna går vi runt och pratar med människor, säger Lisa Utsi Sarri som driver restaurangen i Láddjujávri.

– Det är många som inte tänker på att det blir väldigt varmt under ett spritkök till exempel. Vi har redan fått släcka fyra små gräsbränder som börjat efter att man eldat med spritkök. 

Helikopter fick vattenbomba

I fredags brann det vid den övre båtplatsen där vandrare som är på väg upp mot Kebnekaise kliver av. Den branden som startade efter att någon eldat i en eldstad, hann bli så stor att en helikopter fick komma och vattenbomba.

– Vi försöker säga till de personer som är på väg in i fjällen att prata med andra vandrare som de möter. För de är ju de som varit ute i en veckas tid som kanske inte hunnit få informationen än.

– Ska man använda spritkök bör det stå på grus eller sten eftersom det börjar brinna så lätt just nu, säger Lisa Utsi Sarri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.