Mats Bäcklund vice ordf Metalls verkstadsklubb SSAB Luleå Foto: Montage

SSAB i Luleå ”Vi känner en stor oro”

Publicerad

USA inför ståltullar på 25 procent för Europa, Kanada och Mexiko och det redan på fredag. ”Det är klart att vi känner en stor oro efter det beslutet” säger Metallfackets Mats Bäcklund.

Beskedet kom på torsdag eftermiddag och USA:s president Donald Trump har också sagt att det ska utredas om strafftullar även ska införas på importerade bilar.

”Inte alls bra”

– Det här är inte alls bra. Det håller på att utvecklas till ett regelrätt handelskrig eftersom EU kommer att svara med egna strafftullar på amerikanska produkter och det förlorar alla på, även SSAB, säger Mats Bäcklund, vice ordförande för Metalls verkstadsklubb vid SSAB i Luleå.

25-procentiga ståltullar innebär att stålkoncernens kommer att tjäna mindre pengar på USA-marknaden.

– Det är allvarligt om vi förlorar pengar på våra produkter. Då kan också investeringsnivån i våra verk minska, säger han.

”En stor oro”

SSAB har cirka 1 100 anställda i Luleå och ståltullarna är ett av de stora samtalsämnena innanför grindarna just nu .

– Det är klart att många känner en stor oro eftersom vi inte vet det här kommer att leda till på kort eller lång sikt, säger Mats Bäcklund.

SSAB:s platschef i Luleå, Nils Edberg, säger så här:

– Personligen så gillar jag inte tullar och handelshinder och sådant, men hur det påverkar SSAB kan jag inte uttala mig om, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nya tullar

Mer i ämnet