Donald Trump hotar med ännu större tullattack mot Kina. Arkivbild. Foto: TT

Trump hotar med nya tullar mot Kina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger att han är redo att lägga tullar på kinesiska varor för 500 miljarder dollar. Uttalandet skakar en redan nervös marknad.

– Vi förlorar enorma belopp, säger Donald Trump om obalanserna i USA:s handel med Kina i en intervju med tv-kanalen CNBC.

– Jag är redo att gå upp till 500, tillägger han.

USA:s nya tullar

Allt hetsigare tonläge

CNBC-intervjun med Donald Trump spelades in i torsdags, men sändes först på fredagen. Trump har tidigare talat om att han kan tänka sig att lägga tullar på alla kinesiska varor.

Uttalandet riskerar att förvärra den redan inflammerade handelskonflikten mellan USA och Kina. Marknaden reagerade omedelbart, redan nervös över den senaste tidens allt hetsigare tonläge mellan USA:s regering och omvärlden i handelsfrågor.

Donald Trumps uttalande görs sedan den kinesiska yuanen fallit till den lägsta nivån på ett år mot USA:s dollar, till följd av en ökad oro för ett handelskrig mellan världens två största ekonomier.

En del bedömare ser en risk för att Kina nu tar till devalveringsvapnet, och medvetet försvagar yuanens värde för att stärka landets exportindustris konkurrenskraft, som svar på Trumpregeringens hot om ännu mer tullar.

Kinas yuan har på tre månader tappat nästan 8 procent av sitt värde mot dollarn.

Anmält motåtgärder till WTO

Trumpregeringen införde tidigare i juli tullar på kinesiska varor för 34 miljarder dollar, vilket ledde till att Kina omgående svarade med tullar på amerikanska varor för lika mycket.

USA har också anmält Kinas motåtgärder mot USA:s tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, som infördes tidigare i år, till Världshandelsorganisationen (WTO).

EU:s, Mexikos, Kanadas och Turkiets motåtgärder har också anmälts till WTO av USA:s regering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet