USA:s president Donald Trump Foto: TT

Trump redo sätta tullar på större delen av importen från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer Donald Trumps nästa stora drag i handelsbråket med Kina. Nya importtullar på kinesiska varor, till ett värde av 200 miljarder dollar, kan komma att införas i USA, meddelade presidenten under måndagen. Får inte Trump gehör från Peking kan det bli aktuellt med ännu fler varor på listan.

President Donald Trump hotar nu med tioprocentiga tullar på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar. Och om Kina fortsätter att svara med samma mynt kan Washington göra en lista omfattande 200 miljarder till – sammanlagt 450 miljarder dollar, enligt Trump.

– När den juridiska processen är klar kommer dessa tariffer att bli verklighet, om Kina vägrar att ändra sin praxis och insisterar på att gå vidare med de nya tullar som de har nyligen meddelat, sade Donald Trump i ett uttalande.

USA:s nya tullar

Under 2017 importerade USA varor från Kina till ett värde av drygt 505 miljarder dollar. Skulle USA:s ytterligare Kina-tullar bli verklighet ligger det således snart avgifter på större delen av den årliga amerikanska importen från Kina, enligt TT.

– Kina har uppenbarligen inga intentioner att ändra sitt orättvisa agerande, sade Trump i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AP.

Första runda införs 6 juli

Beskedet kommer bara dagar efter att Trump slagit fast att USA beslutat om tullar på totalt 1 102 kinesiska varor för totalt 50 miljarder dollar.

I en första runda drabbas 818 kinesiska varor för 34 miljarder av 25-procentiga tullar från den 6 juli. Mobiltelefoner och tv-apparater har undantagits, rapporterar Reuters med hänvisning till USA:s handelsdepartement.

Kinas utrikesminister Geng Shuang har svarat med att landet kommer att besvara USA:s besked genom att ”vidta nödvändiga åtgärder för att försvara våra rättigheter och intressen”. Även Kinas kommer att införa på varor från USA med start 6 juli.

Kina: ”Kommer slå tillbaka kraftfullt”

Trump har retat sig på Kinas svar. Han tycker att USA har mer rätt att höja sina tullar eftersom Kinas marknad sedan länge är ganska omgärdad av handelshinder.

I en första kommentar till Trumps senaste besked säger Kinas handelsministerium att man kommer vidta ”kvalitativa och kvantitativa åtgärder” om USA utökar listan på varor. På sin hemsida skriver den kinesiska departementet att man kommer ”slå tillbaka kraftfullt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet