Donald Trump, USA:s president, uppges ha godkänt nya tullar på kinesiska varor till ett värde av 50 miljoner dollar, enligt olika medieuppgiftter. Foto: TT

Donald Trump bekräftar nya tullar på kinesiska varor

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump bekräftar en ny omgång 25-procentiga tullar på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar, enligt nyhetsbyrån Reuters. Han tillägger att han kommer införa ännu fler tullar om Kina vidtar motåtgärder, som tullar mot varor från USA, andra handelshinder eller straffaktioner mot amerikanska bolag.

– USA kan inte längre tolerera att vi förlora vår teknik och vår upphovsrätt genom orättvisa ekonomiska förhållanden, säger USA:s president Donald Trump, enligt AFP.

I en första runda drabbas 818 kinesiska varor för 34 miljarder av 25-procentiga tullar från den 6 juli. Mobiltelefoner och tv-apparater har undantagits, rapporterar Reuters med hänvisning till USA:s handelsdepartement.

När andra rundan av tullar kommer är oklart, men då handlar det om ytterligare 284 kinesiska varor värda 16 miljarder dollar. Sammanlagt blir det alltså enligt beslutet tullar på totalt 1 102 kinesiska varor för 50 miljarder dollar.

Kinas utrikesminister Geng Shuang svarade med att landet snart kommer att besvara USA:s besked genom att ”vidta nödvändiga åtgärder för att försvara våra rättigheter och intressen”.

Andra steget

– Detta innebär en eskalering i handelsfriktionen mellan Kina och USA. Gör de (USA) det så blir det en motåtgärd ifrån Kina som har signalerat tidigare att de kommer att rikta in sig på jordbruksprodukter. Sen får vi se om det leder till att amerikanerna håller tillbaka eller inte, säger Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare.

Kina har varnat USA för att införa tullar, och det spända läget mellan de båda länderna väntas nu trappas upp. Något fullskaligt handelskrig är det ännu inte, säger Frédéric Cho.

– Kineserna har sagt att om USA genomför de här sakerna då kommer de att ogiltigförklara det som de tidigare kom överens om den 19 maj i Washington, säger Frédéric Cho.

Spiller över

Frédéric Cho varnar för att konflikten skulle kunna spilla över till andra områden och resultera i en bojkott av amerikanska varor. Han anar även att det råder stor irritation bland amerikanska företagare som kan få sämre förutsättningar att utvecklas i Kina.

– Då kan man fråga sig om Trump och hans regering har tänkt igenom alla steg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer