Om alla länder höjde sina tullar till de nivåer som är tillåtna av Världshandelsorganisationen (WTO) skulle världshandeln minska med 9 procent, skriver Världsbanken. Foto: TT

Världsbankens varning: Handelskrig får konsekvenser likt finanskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Ett fullskaligt handelskrig skulle få konsekvenser för världsekonomin i nivå med finanskrisen 2008. Det varnar Världsbanken för i en ny rapport.

– Jag tycker att det är för alarmistiskt. Även om USA krånglar kommer det uppstå motkrafter, säger ekonomiprofessor Lars Jonung.

Världsekonomin går starkt och kommer att växa drygt 3 procent i år, enligt Världsbankens rapport. Men det finns orosmoln. Världsbanken varnar för ”allvarliga konsekvenser” för världshandeln och den ekonomiska tillväxten om ett handelskrig skulle utbryta, rapporterar The Guardian.

Störst skulle konsekvenserna bli för tillväxt- och utvecklingsländer.

USA:s nya tullar

Oroande scenario

Lars Jonung, professor emeritus vid Ekonomihögskolan i Lund, håller med om att ett fullskaligt handelskrig är ett mycket oroande scenario.

– Men det är inte så oroande att vi kan jämföra med den djupa kris vi hade 2008. Vi kommer att se mer samarbete mellan EU och Kina, EU och Japan och EU och Kanada. Resten av världen formar sig som ett block som vill värna handeln. Trumps tullar är inte ett hot mot det finansiella systemet.

”Hotet en verklig risk”

Om alla länder höjde sina tullar till de nivåer som är tillåtna av Världshandelsorganisationen (WTO) skulle världshandeln minska med 9 procent, skriver Världsbanken. Det är nästan lika mycket som den minskade under finanskrisen.

”Hotet om handelsprotektionism är en verklig risk. Allt som sätter käppar i världshandelns hjul är en risk för global tillväxt”, säger rapportförfattaren Franziska Ohnsorge till The Guardian.

– Problemet med ett handelskrig är att inget vet hur det kommer att sluta, den ena åtgärden utlöser en annan och man kan hamna i en ond spiral. Osäkerheten är mycket större nu med Trump eftersom han ifrågasätter hela det regelsystem som byggts upp efter andra världskriget. Det är en stor källa till oro, säger Lars Jonung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet