Enligt handelsminister Ann Linde (S) måste vi nu svara med egna tullar mot USA – bland annat på jeans, motorcyklar och bourbon. Foto: SVT

Handelsministern om USA-tullar på bilar: Då blir det illa för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Handelsminister Ann Linde (S) säger i Agenda att hon är mycket oroad över utvecklingen med fler och fler handelstullar och allt tuffare motåtgärder.

– Framför allt om Trump lägger tullar på bilar och lastbilar – då är det illa för Sverige, säger hon.

Däremot, säger Ann Linde, så kan Sverige bättre klara de amerikanska tullarna på stål och aluminium, eftersom Sverige producerar mycket specialstål som kan få undantag från tullarna.

– Men Trumps nästa steg är att han vill försöka lägga tullar på bilar och lastbilar. Sverige har fyra miljarder i stålexport men 21 miljarder i export av bilar och lastbilar – så sätter in man tullar där, då är det mycket värre för Sverige, säger Ann Linde.

Agenda

”Systemet bygger på att man är överens”

EU har redan dragit igång motåtgärder mot president Trumps stål -och aluminiumtullar. Varför är det så viktigt att svara på dem?

– Man måste det eftersom handelssystemet bygger på att man är överens globalt. Om någon vill lägga helt egna regler blir det kaos i hela systemet. Det handlar om tillväxt och jobb, säger Ann Linde.

– I Sverige beror 1,4 miljoner arbeten på exporten, hälften av vår BNP är export. Om det blir så höga tullar att vi inte kan exportera, så är det klart att det spelar roll, säger hon.

”Vi måste säga stopp”

Varför har då Sverige intresse av att trappa upp konflikten?

– För att visa att ni kan inte göra så här – gå vid sidan av reglerna och spela på en helt egen planhalva. Vi måste säga stopp, vi kan inte bara säga att vi betalar tullarna och strunta i våra gemensamma överenskommelser. För då kommer nästa sak, och nästa, det blir värre och värre, säger Ann Linde.

Frédéric Cho, som är rådgivare åt företag som gör affärer med Kina, säger att ”Trump har nog aldrig förstått vad ett handelskrig går ut på”.

Redan tidigare i våras införde USA tullar på kinesiskt stål och aluminium och kineserna svarade med tullar på 128 amerikanska varor. Nu hotar båda med varsitt nytt tullpaket.

– Kineserna tycker att USA vill stoppa Kinas utveckling och förhindra att Kina kan återta sin rättmätiga position i världen, säger Frederic Chu.

På väg mot ett handelskrig

Både han och Ann Linde säger att vi är på väg mot ett handelskrig, även om vi inte riktigt är där än.

– Vi vet att vid depressionen på 1930-talet var ett handelskrig en av de utlösande faktorerna. Alla vill lugna ner situationen, men inte acceptera att USA ska spela i en egen liga. Jag hoppas vi kan stoppa det, säger Ann Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet