Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och USA:s motsvarighet Steve Mnuchin möttes i Quebec, Kanada, en vecka före det stora G7-mötet där USA:s president Donald Trump väntas närvara Foto: TT

Sex G7-länder i ovanligt hård kritik mot USA – för nya ståltullarna

Uppdaterad
Publicerad

Sex länder i den mäktiga G7-gruppen riktar nu ovanligt skarp kritik mot USA. Införandet av tullar på stål och aluminium riskerar att underminera hela det globala ekonomiska förtroendet, heter det i ett uttalande som kommer från de sex ländernas finansministrar.

Det är samtliga G7-länder förutom USA (Frankrike, Italien, Tyskland, Storbritannien, Japan och Kanada) som i ett gemensamt uttalande från sina respektive finansministrar nu uttrycker allvarlig oro för vad de amerikanska tullarna kan få för konsekvenser, rapporterar Bloomberg.

Det krävs ”avgörande åtgärder” från USA:s sida menar de sex G7-ländernas finansministrar. Annars riskerar tullarna att underminera det ekonomiska förtroendet för de mäktiga västländerna, och hela G7-samarbetets effektivitet hotas.

– Det har varit ett spänt och tufft G7-möte. Jag skulle säga att det har varit mer ett G6 plus en, än ett G7, sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire i en kommentar efter att finansministermötet avslutats.

Inför stora G7-mötet

Uttalandet kommer med bara dagar kvar till toppmötet i Quebec, Kanada, där USA:s president Donald Trump väntas närvara för att möta övriga G7-länders ledare.

Sedan i fredags har USA tullar på stål och aluminium från EU, Mexiko och Kanada. Nu gäller inte längre det undantag som länderna tidigare haft. USA:s handelsminister Wilbur Ross sade tidigare i veckan att man ”ser fram emot fortsatta förhandlingar”.

Införandet mötte snabbt hård kritik, bland annat från Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Det kanadensiska svaret blir egna tullar på bland annat amerikansk whiskey, apelsinjuice och olika slags stål- och aluminiumprodukter.

– Dessa tullar är en skymf mot det långvariga säkerhetssamarbetet mellan Kanada och USA, sade Trudeau tidigare i veckan.

Sex G7-ländernas budskap till Trump

Under mötet mellan finansministrarna, som avslutades under lördagen, uttryckte Frankrikes Bruno Le Maire att dörren står öppen vad gäller de förhandlingar som Wilbur Ross visat stort intresse för, men att bollen ligger på USA:s planhalva, enligt Bloomberg.

– Vi har fortfarande några dagar kvar för att undvika eskalering. Vi har fortfarande några dagar kvar att ta nödvändiga steg för att undvika ett handelskrig mellan EU och USA, sade Le Maire.

USA:s finansminister Steve Mnuchin sade att han ”inte på något sätt tror att USA överger sitt ledarskap inom den globala ekonomin”. Budskapet från de sex G7-ländernas finansministrar har även framförts till Donald Trump, försäkrade Mnuchin.

Presidenten: ”Det är dum handel”

Trump kommenterade saken på Twitter:

”Om vi tar ut NOLL från ett land för att sälja deras varor, och de tar 25, 50 eller till och med 100 procent för att sälja våra, då är det ORÄTTVIST och kan inte längre tolereras. Det är inte fri och rättvis handel, det är dum handel!”, skrev presidenten under lördagen.

På fredag nästa vecka möts G7-ländernas ledare, högst sannolikt kommer frågan om USA:s nya ståltullar då att stå högt på dagordningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nya tullar

Mer i ämnet