Donald Trump slår tillbaka efter att EU infört strafftullar mot USA. Foto: Cyril Zingaro/AP/TT, Olivier Douliery/AFP/TT

Trump varnar för biltullar mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump varnar för att USA kan komma att införa tullar på 20 procent på importerade bilar från EU. Utspelet kommer samma dag som EU:s nya tullar mot USA träder i kraft.

Donald Trump hotar med att införa 20-procentiga tullar på samtliga bilar från EU som exporteras till USA om inte EU drar tillbaka sina mottullar på amerikanska varor.

”Med grund i de tullar och handelsbarriärer EU länge har lagt på USA och dess stora bolag och arbetare, om de tullarna och barriärer inte snart bryter samman och tas bort kommer vi att införa en tull på 20 procent för alla deras bilar som förs in i USA. Bygg dem här!”, skriver Trump. Foto: Twitter/Donald Trump
USA:s nya tullar

I dag träder de nya EU-tullarna mot USA i kraft och flera amerikanska varor som bourbon, motorcyklar och jeans ser ut att bli dyrare som följd. De europeiska strafftullarna kom som ett svar på att USA tidigare under våren infört tullar på importerat aluminium och stål, på 10 respektive 25 procent.

Väntat svar

Att USA troligtvis skulle komma med ytterligare ett svar på de europeiska strafftullarna hade de flesta bedömare räknat med.

Det amerikanska handelsdepartementet hade redan tidigare påbörjat en utredning om möjligheterna att införa just biltullar av samma typ som de nyligen införda på aluminium och stål.

Hotar nationell säkerhet

Trump har argumenterat för att den stora importen av bilar från Europa, Mexiko och Japan hotar USA:s nationella säkerhet.

”Det finns tecken på att import från utlandet under flera decennier har slitit ner vår egen bilindustri”, sade USA:s handelsminister Wilbur Ross i en kommuniké som gick ut i slutet av maj i år.

Kan slå hårt mot Sverige

Handelsminister Ann Linde (S) har tidigare varnat för att amerikanska biltullar kan komma att slå hårt mot svensk export.

– Om det skulle blir höga tullar så skulle det påverka export av vägfordon väldigt mycket i Sverige. Och inte minst i Västra Götaland där ju exporten av bilar till USA är väldigt viktig, sa hon till SVT Väst tidigare i maj.

Även Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Bil Sweden varnar för att biltullar kan komma att slå hårt mot både bilproducenter och kunder.

– Det är en negativ eskalering. Det kommer inte att gå att lägga över den högre kostnaden för tullar på konsumenterna och det kommer att påverka volymerna negativt, säger han till TT och fortsätter:

– Vår stålexport till USA är 4 miljarder, medan fordonsexporten står för 20 miljarder, så det här är betydligt allvarligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet