Ann Linde (S), EU- och handelsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Handelsminister Ann Linde (S) oroad över amerikanska biltullar

Uppdaterad
Publicerad

Om biltullar i USA blir verklighet får det omfattande konsekvenser för Sverige, menar handelsminister Ann Linde (S). Inte minst för Västra Götaland.
– Det är en väldigt dålig nyhet för alla, säger hon.

Det är ännu oklart om det kommer att bli några biltullar i USA. Men att Vita huset nu initierat en utredning i frågan är illa nog, menar handelsminister Ann Linde (S).

– Om det skulle blir höga tullar så skulle det påverka export av vägfordon väldigt mycket i Sverige. Och inte minst i Västra Götaland där ju exporten av bilar till USA är väldigt viktig, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Ann Linde tycker att utvecklingen är oroande. Omkring 1,4 miljoner svenskar har ett jobb att gå till varje dag, tack vare exporten.

– Det är en utveckling som vi på inga villkor vill ha. Sverige är oerhört exportberoende.

Allvarliga konsekvenser

Sverige behöver en handelspolitik som är regelbaserad och öppen, berättar handelsministern. Politikerna måste veta vilka villkor som gäller inom handeln.

– Och det vet vi inte när det plötsligt dyker upp sådana här enskilda förslag på tullar. Det är dåligt på alla vis, säger Ann Linde.

Fordonsindustrin omsätter mellan 20 och 25 miljarder, berättar hon. Många gånger mer än metallindustrin, där tullavgifter kommer att sättas in från och med 1 juni.

En fråga om säkerhet

Donald Trump använder sig av det så kallade avsnitt 232 i amerikansk lagstiftning för att motivera biltullarna. Lagstiftningen härrör från 1962 och handlar om nationell säkerhet. Något som Ann Linde är oförstående inför.

– Det finns ingen som helst anledning att använda säkerhetsskäl mellan EU och USA, säger hon och fortsätter:

– Vi har inga intressen av att ha en dålig relation med USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.