Johan Trouvé tror att biltullar mest kommer att skada USA själva. Foto: TT / Maria Rademark

Västsvensk upprördhet efter besked om amerikanska biltullar

Uppdaterad
Publicerad

Utländska biltillverkare är ett hot mot den amerikanska säkerheten, menar Donald Trump. Nu utreder det amerikanska handelsdepartementet eventuella biltullar, liknande de som redan finns på aluminium och stål.
– Detta går helt emot det som hela världen har kämpat för, säger Johan Trouvé vid Västsvenska handelskammaren.

Snart kan det bli aktuellt med biltullar i USA. Nu hävdar det amerikanska handelsdepartementet att det finns tecken på att import från utlandet har skadat amerikansk bilindustri under flera decennier.

”Handelsdepartementet kommer att genomföra en grundlig, rättvis och öppen utredning om huruvida sådan import försvagar vår ekonomi och kan skada nationell säkerhet”, skriver handelsministern Wilbur Ross i en kommuniké efter en dialog med Donald Trump.

I Sverige exporterar tusentals företag olika typer av bilkomponenter till USA. I dagsläget är det dock oklart om de eventuella biltullarna endast kommer att beröra färdiga bilar – eller allt som rör fordon.

– Det blir väldigt uppblåst om man tror att det kommer att påverka tusentals företag. Mitt största medskick är att sitta lugnt i båten och se hur det blir. Att spekulera blir bara fel i nuläget, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren.

USA en viktig marknad

Hans åsikt delas av alla västsvenska bilaktörer, berättar han. De vill inte diskutera hur de amerikanska tullarna skulle kunna påverka den svenska bilindustrin än. Men nattens besked möttes ändå med ett rågat mått av skepsis.

– Det här är så omodernt och ogenomtänkt som det någonsin kan bli. För det är frihandeln som har lyft många länder ur fattigdom. Så de enda som i princip förlorar på inskränkt handel, det är nationen själv, säger Johan Trouvé.

Att bedriva handelskrig är ingen bra idé – det var så Napoleon föll, då i ett handelskrig mot England, berättar han.

– Vi är ganska övertygade om att de som kommer att drabbas av de amerikanska biltullarna är den egna amerikanska befolkningen och USA som land, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.