Donald Trump och Cecilia Malmström. EU har beslutat sig för att införa strafftullar mot USA. Åtgärden är ett svar på på Trumpregeringens stål- och aluminiumtullar. Foto: Foto: Jonathan Ernst/Reuters samt Erik Nylander/TT.

EU inför strafftullar mot USA

Uppdaterad
Publicerad

EU har beslutat sig för att införa strafftullar mot USA. Åtgärden är ett svar på på landets stål- och aluminiumtullar.

Handelskriget mellan USA och EU kommer allt närmare. Tidigare i år införde USA och president Donald Trump sina kritiserade stål- och aluminiumtullar för EU på 25 respektive 10 procent. Tullarna gäller varor för sammanlagt 6,4 miljarder euro.

Nu kommer svaret från EU: från och med den 22 juni kommer EU att införa strafftullar för USA.

USA:s nya tullar

– De internationella handelsregler, som vi har utvecklat över åren hand i hand med vår partner USA, kan inte överträdas utan en reaktion från vår sida, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande som TT har tagit del av.

Handlar om varor för 2,8 miljarder euro

Tullarna, som innebär en extra avgift på 25 procent, kommer att beröra amerikanska varor till ett värde av 2,8 miljarder euro, rapporterar Reuters. Tullavgiften gäller bland annat aluminiumprodukter och jordbruksprodukter. Därtill finns en färdig lista på fler varor för 3,6 miljarder euro som kan komma att få tullar.

– Vi ville inte befinna oss i den här situationen. Men det ensidiga och orättfärdiga amerikanska beslutet att införa stål- och aluminiumtullar gentemot EU lämnar oss utan val. De internationella handelsreglerna som vi har utvecklat genom åren hand i hand med våra amerikanska partners kan inte brytas mot utan någon reaktion från vår sida, fortsätter Cecilia Malmström.

Blir dyrare att köpa jordnötssmör och motorcyklar

Cecilia Malmström beskriver åtgärderna, som följer världshandelsorganisationen WTO:s regler, som ”proportionella”.

– Om USA drar tillbaka sina tullar kommer vi förstås också att dra tillbaka våra åtgärder, säger hon vidare i uttalandet.

Bland de produkter som kommer att beläggas med en tullavgift på 25 procent finns bland annat majs, ris, jordnötssmör, apelsinjuice, bourbon, tobak, smink, kläder och motorcyklar. EU-tullarna kommer kvarstå så länge USA:s stål- och aluminiumtullar är på plats. Tidigare har även Kanada och Mexiko svarat på Trumpregeringens strafftullar.

Utrikeshandeln är en viktig del av svensk ekonomi och export/import utgör 80 procent av BNP. Förra året steg den svenska varuexporten till USA till 90 miljarder kronor, en ökning från 87 miljarder kronor året innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet