SSAB:s Tomas Hörnfeldt. Foto: SSAB

SSAB kommenterar uppgifterna om ståltullarna

Uppdaterad
Publicerad

SSAB är lättade efter uppgifterna om att EU undantas från USA:s nya ståltullar.

Enligt medieuppgifter omfattas inte EU när USA i natt ska införa skyddstullar på stål- och aluminium. En positiv nyhet för stålbolaget SSAB, som främst har sin verksamhet i Norden och USA.

– Det här är ett tecken på att EU och USA är på väg att lösa problemet med överkapaciteten på stål, säger Thomas Hörnfeldt, som arbetar med handelsfrågor på SSAB.

”Ingen stor sak” för SSAB

Han menar däremot att det inte hade haft alltför stor påverkan för det svenska stålbolaget om beskedet hade varit ett annat.

– Ståltullar är för oss på SSAB ingen stor sak men det är samtidigt glädjande att EU och USA gör gemensam sak för att behålla frihandeln, säger Thomas Hörnfeldt.

Jernkontoret: Steg i rätt riktning

Även Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på stålindustrins branschorganisation Jernkontoret, är lättad över beskedet.

– Det är naturligtvis ett steg i rätt riktning. EU kan naturligtvis inte hota USA:s nationella säkerhet och dessutom slipper EU eskalera situationen genom att införa motåtgärder, säger Mathias Ternell i Rapport.

Är faran över? 

– Nej inte helt och hållet skulle jag säga. Det finns fortfarande en risk att det internationella stålet som inte kommer in på USA-marknaden kommer översvämma den europeiska marknaden, säger Mathias Ternell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.