Stålproduktion vid SSAB:s masugn. Foto: SVT

SSAB kräver undantag från USA:s ståltullar

Uppdaterad
Publicerad

SSAB vill försöka få till ett undantag från USA:s ståltullar för Sverige och Finland, för att bevara goda handelsförhållanden mellan länderna.

– Om ett undantag inte beviljas, kommer vi att fortsätta utvärdera alla aspekter av vår amerikanska affär – från prissättning och investeringar till logistik och production för att säkerställa att SSAB är lönsamt och bäst rustat för framtida tillväxt, säger SSAB:s vd och koncernchef, Martin Lindqvist, i ett pressmeddelande.

Det var i går kväll som USA:s president Donald Trump skrev under de aviserade tullarna på 25 procent på stål.

USA:s nya tullar

Produktionen i USA påverkas inte

SSAB:s amerikanska division har en kapacitet på 2,4 miljoner ton stål i sina verk i Iowa och Alabama. Dessa volymer omfattas inte av den nu beslutade tullsatsen.

Vid sidan av de lokalt producerade volymerna, så exporterar SSAB vissa höghållfasta specialprodukter från Finland och Sverige till USA för att komplettera erbjudandet.

De tillverkar närmare 6 miljoner ton stål om året – men bara en liten andel, 250 000 ton, exporteras till USA.

– Trump har ju öppnat för undantag. Dels vill han förhandla med vänligt sinnade nationer dit ju Sverige och EU hör, och dels öppnar han för amerikanska företag att söka undantag för produkter de behöver importera. Och även där kvalificerar sig de specialprodukter vi exporterar från Sverige och Finland, säger Tomas Hörnfeldt som bevakar handelsfrågor på SSAB.

Inte ovanligt med undantag

Dessutom är det inte heller ovanligt att USA gör den här typen av undantag, säger Tomas Hörnfeldt.

– När Bush hade liknande tullar en kort period mellan 2002 och 2003 förekom en hel del undantag och det gällde även svenska produkter.

Vad händer om ni inte får undantag från tullarna?

– Vi småsvär lite för oss själva men det är ingen katastrof. Som koncern tillverkar vi nästan sex miljoner ton stål så de 250 000 ton som går från Sverige och Finland till USA är trots allt en liten del av vår verksamhet, säger Tomas Hörnfeldt.

”Djupt beklagligt”

IF Metall tycker att beslutet om ståltullar är djupt beklagligt.

– President Trumps protektionistiska åsikter är oroväckande inte bara för svensk och europeisk stålindustri, utan även för våra amerikanska kolleger. I förlängningen hotar tullar och handelshinder jobb på båda sidor av Atlanten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet