Foto: TT

Trump inför tullavgift för stål och aluminium

Uppdaterad
Publicerad

Omgiven av stålarbetare i arbetskläder skrev USA:s president Donald Trump under sitt kontroversiella beslut att införa tullavgifter för importerat stål och aluminium.

– I dag skyddar jag USA:s nationella intressen, sade Trump.

Importtullarna hamnar på de föreslagna nivåerna: 25 procent för stål och 10 procent för aluminium och de införs inom 15 till 30 dagar. Kanada och Mexiko undantas för tillfället från tullavgifterna under tiden som handelsförhandlingar pågår.

– Vi vill skydda våra företag och våra arbetare. Om ni vill slippa tullen så flytta produktionen hit till USA, sade president Donald Trump i Vita huset, omgiven av rådgivare och stålarbetare, vissa iförda arbetskläder och skyddshjälm.

Trump kallade andra länders dumpning av stålpriser för ”ett överfall på vårt land”.

Flexibilitet”

Andra länder bjuds in till förhandlingar om eventuella undantag från de nya tullarna.

– Vi behöver visa flexibilitet och samarbetsvilja med ”vänliga” länder, sade Trump. Han antydde även att undantag kan kopplas till att militära samarbetsländer satsar ordentligt på sina försvarsbudgetar.

Rädsla för handelskrig

Förslaget att införa tullarna har mött starka reaktioner från omvärlden. I ett uttalande den i fredags hotade EU-kommissionärens ordförande Jean-Claude Juncker med utökade tullavgifter på amerikanska varor såsom Harley Davidson-motorcyklar, bourbon och blåjeans om USA gör verklighet av sina utlovade höjda tullavgifter på stål och aluminium.

Idén om att införa stål- och aluminiumtullar har även stött på kraftigt motstånd inom de egna leden. Representanthusets talman republikanen Paul Ryan är orolig för att tullarna kan komma att utlösa handelskrig och vill att beslutet stoppas.

Inför Donald Trumps besked gick Paul Ryan på torsdagen ut och presenterade alternativa förslag om ”kirurgiska och specifika” åtgärder mot Kina för att hindra landet från att dumpa priserna på stål och aluminium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.