Foto: TT

USA:s president Donald Trump: Handelskrig är bra

Publicerad

USA:s president Donald Trump svarar nu på den kritik och oro som dykt upp efter tullutspelet.
”Handelskrig är bra och lätta att vinna”, skriver han på Twitter.

Utspelet om stål- och aluminiumtullar har mötts av kraftiga reaktioner från omvärlden, inte minst EU. Men presidenten själv skriver nu på Twitter att handelskrig är bra när USA förlorar miljarder dollar till varje land som USA handlar med.

”När ett land (USA) förlorar miljarder dollar på handel med praktiskt taget alla länder som landet (USA) gör affärer med, då är handelskrig är bra och lätta att vinna”, skriver han.

Oklart kring detaljer

Exakt hur avgifterna ska se ut väntas presenteras nästa vecka, men det som meddelats redan nu är att tullavgifter ska införas på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA. Trump motiverar beslutet med att amerikanska företag behandlats orättvist av andra länder i flera decennier och att det krävs för att skydda landet.

Även inom USA kommer kritik mot utspelet, bland annat från olje- och gasindustrin som hävdar att tariffer på stål kommer att slå ut jobb inom energisektorn eftersom kostnaderna för infrastrukturprojekt blir högre.

Representanthusets talman Paul Ryan, liksom Trump republikan, säger att han hoppas att presidenten kommer att överväga konsekvenserna innan han agerar.

Kraftiga reaktioner

Flera länder och företag reagerar starkt på Trumps utspel. Absolut oacceptabelt, säger Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland i ett uttalande. Grannlandet ”kommer att vidta åtgärder för att skydda landets intressen och arbetare” om importtullarna införs.

Brasilien uppger att landet överväger egna åtgärder, samtidigt som Sydkorea, som är den tredje största stålexportören till USA efter Kanada och Brasilien, vill försöka sträcka ut handen till USA tills planerna presenteras formellt.

Den japanska fordonstillverkaren Toyota säger enligt Reuters att importtullarna ”väsentligt” skulle öka kostnaderna och därmed priserna på bilar och lastbilar sålda i USA.

Även Ryssland delar EU:s oro om USA:s planerade importtullar.

”Vi vet att många europeiska huvudstäder redan uttryckt en oro kring ett sådant beslut. Det är en oro som vi delar och vi analyserar nu noggrant vad den här situationen innebär”, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer