Electrolux Foto: TT

Efter Trumps stålutspel – Electrolux fryser miljardinvestering

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än ett dygn efter Donald Trumps stålutspel parkerar svenska vitvarujätten Electrolux en planerad miljardinvestering i USA.

– Vi har bestämt att vi ska avvakta tills vi vet mer kring detaljerna efter beskedet, säger presschefen Daniel Frykholm.

Den planerade investeringen på 250 miljoner dollar ska gå till att utveckla och modernisera en av de fabriker som Electrolux har i USA i dag. Den svenska tillverkaren ska också investera i möjligheten att ta fram nya produkter för pengarna.

Men nu väljer vitvarujätten att pausa investeringen efter att USA:s president Donald Trump på torsdagen meddelade att han vill inför en amerikansk tullavgift för importerat stål och aluminium.

– Anledningen är att det kan få en negativ effekt på konkurrenskraften för verksamheten i USA och då måste vi utvärdera det mer innan vi bestämmer oss för hur vi går vidare, säger Electrolux presschef Daniel Frykholm till SVT Nyheter.

– Den generella bedömningen är att sådana här tullar skulle ha en negativ inverkan på marknaden.

Investering läggs på is

Enligt Frykholm kommer bolaget inte direkt att beröras av just importtullarna, eftersom stålet som köps till verksamheten i USA görs i landet – inte utanför. Däremot kommer Electrolux att påverkas om priset på stål stiger i USA, vilket företaget ser som troligt.

– Så det här är ett tydligt besked från oss att vi tror att en tullavgift är dåligt för industrin i Nordamerika och för hela branschen. Vi som företag är generellt för fri handel, och vi tror att en tullavgift kan få väldigt negativa konsekvenser för den, säger Frykholm.

Investeringen läggs därför på is tillsvidare i väntan på hur den eventuella tullavgiften kommer att utformas.

– Det finns en risk att förutsättningen för att vi ska tjäna på vår investering inte blir tillräcklig. Men vi måste veta mer innan vi fattar ett beslut om att helt stoppa den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.