”Trumps nya avgifter för stål kan slå hårt mot Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump vill gynna den inhemska stålindustrin. Nu säger Trump att han nästa vecka ska godkänna tullavgifter för stål och aluminium som importeras.

– 45.000 svenska jobb kan påverkas av Trumps beslut för att han i princip stänger den internationella stålindustrin, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Vid ett möte med representanter för branschen meddelade Donald Trump att det snart kommer att införas en avgift på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA.

Under mötet sade Trump att företagen behandlats orättvist av andra länder under flera decennier och han lovade att återuppbygga den amerikanska stål- och aluminiumindustrin.

– Det som tillåtits pågå i årtionden är skamligt. För första gången på länge kommer ni att bli skyddade och era industrier kommer återigen kunna växa, sa Trump skriver AP.

Stor påverkan på svenska stålindustrin

Det här en stor nyhet för den svenska stålindustrin då USA är den näst viktigaste marknaden för svensk stål, efter Tyskland, menar SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

– Man exporterar till USA till ett värde av ungefär 4 miljarder svenska kronor per år, enligt Jernkontoret som är den svenska branschorganisationen i frågan, säger hon.

Rena julafton för amerikanska stålindustrin

Hon menar att detta slår väldigt brett i och med att den här tariffen införs över hela världen. Stål som är på väg till USA nu, från till exempel Korea, skulle kunna hamna på den europeiska marknaden istället – och på så sätt skapa en importflod av stål inom EU, som i sin tur påverkar Sverige.

– För Sverige är det riktigt dåliga nyheter. Men för USA är det en julafton. Redan nu kan man se att den amerikanska stålindustrins aktier börjar skjuta i höjden, säger Carina Bergfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.