– Trump har pratat om det här en längre tid, så vi är inte helt överraskade, säger Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör stålindustrins branschorganisation Jernkontoret. Foto: TT/Jernkontoret

Stålindustrin: ”Det kommer att påverka”

Publicerad

Donald Trumps besked om nya tullavgifter kommer att påverka Sverige. Det menar Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.
Samtidigt säger hon att den svenska stålindustrin är starkt nischad och drabbas inte lika hårt som de länder som gör konventionellt stål.

Snart kommer Trump att godkänna en tullavgift på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA.

Branschorganisationen Jernkontorets Anna-Karin Nyman menar att beskedet kommer att få konsekvenser för svensk stålindustri.

– USA är andra största marknaden för oss, efter Tyskland, så det kommer att påverka. Men å andra sidan är den svenska stålindustrin starkt nischad. Vi gör bara specialprodukter, så det drabbar inte oss på samma sätt som de länder som gör konventionellt stål, som exempelvis Kina.

Hur kommer andra länder att påverkas av det här?

– Eftersom USA är en sådan stor marknad för alla stålproducenter kommer det bli ett stort överskott av stål som kommer bli svårt att hantera i Europa. Eftersom Kina är väldens största producent av stål och USA är deras främsta kund kommer väldigt mycket överskott att komma från Kina.

”Vill gynna egna industrin”

Nyman menar att beskedet var väntat.

– Trump har pratat om det här en längre tid, så vi är inte helt överraskade. Han gör ju detta för att gynna sin egen industri.

Anna-Karin Nyman säger att vissa kan komma att protestera mot beslutet.

– Alla är inte nöjda. Just nu kommer det finnas olika röster – även i USA – som tycker att detta är problematiskt eftersom det finns stål som är svårt att få tag på i landet, bland annat visst stål från Sverige.

– Det finns många amerikanska stålföretag, till exempel bilindustrin, som köper mycket stål från olika länder. De vill inte ha tullavgiften eftersom de vill kunna fortsätta använda sina importörer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer