Även USA-börserna dök efter Trumps besked på torsdagen. Foto: TT

Stockholmsbörsen föll efter Trumps stålutspel

Uppdaterad
Publicerad

Efter USA:s president Donald Trumps utspel om höga importtullar på stål och aluminium föll Stockholmsbörsen på fredagen i spåren av nedgången på Wall Street.

Det breda OMXS-indexet backar 1,7 procent. Nedgången följer på USA:s president Donald Trumps utspel om höga importtullar på stål och aluminium.

Flera svenska stålföretag bland storbolagen på OMXS30-listan sjunker. Ståljätten SSAB faller 1,8 procent. Sandvikaktien dyker ännu mer, 4,1 procent.

Nedgången är bred och påverkar nästan alla aktier på storbolagslistan. Bara 3 av 30 bolag pekar uppåt på fredagseftermiddagen.

En av dem är bilsäkerhetsbolaget Autoliv som handlas uppåt med 1,3 procent. Aktiens uppgång följer på nyheten om att Christer Gardells aktivistfond Cevian gått in och köpt aktier för miljardbelopp i bolaget.

Fallande börser

Bland de ledande börserna i Europa är det Frankfurtbörsens DAX-index som backar mest med 1,9 procent. Därefter följer Paris CAC-index som tappar 1,8 procent. London FTS-index faller 1 procent.

I Tokyo stängde Nikkei 225-index 2,5 procent medan det bredare Topix-index avslutade handelsveckan med en nedgång på 1,8 procent.

Wall Street väntas öppna nedåt för fjärde dagen i rad, enligt analytikerkåren. I går stängde Dow Jones industriindex på minus 1,7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.