Paul Ryan går emot Trump om ståltullar

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps idé om att införa stål- och aluminiumtullar har stött på motstånd inom de egna leden. Representanthusets talman Paul Ryan vill att beslutet stoppas.

– Vi är extremt oroade över konsekvenserna av ett handelskrig, säger Ryans talesperson Ash Lee.

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, uppmanar president Trump att inte genomföra de stål- och aluminiumtullar som föreslogs i förra veckan.

– Vi är extremt oroade över konsekvenserna av ett handelskrig och vi uppmanar Vita huset att inte gå vidare med denna plan. Den nya skattereformen har fått fart på ekonomin och vi vill verkligen inte att dessa framgångar äventyras, säger Ryans talesperson Ash Lee, rapporterar Reuters.

USA:s nya tullar

Lades fram förra veckan

Ryan har fått stöd av flera partikamrater, men det är oklart om motståndet biter på Donald Trump, skriver Washington Post. Presidenten har försvarat sitt beslut i flera uppdateringar på Twitter.

Trumps förslag om att lägga nya tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent kom i torsdags förra veckan. Det har fått hård kritik från många länder, men även av amerikanska industriföreträdare och konservativa grupper.

Beslutet har inte fattats formellt och motståndarna inom Republikanerna hoppas kunna stoppa det.

Orsakar oro

Republikanernas oro har handlat om att beslutet kan äventyra partiets ekonomiska strategi och orsaka problem under mellanårsvalet senare i år. Dessutom skulle det kunna leda till högre råvarupriser för USA:s industri när priset på stål och aluminium lyfter.

– Varje gång man gör så här kommer en vedergällning och jordbruket är det primära målet. Det här är kontraproduktiv för jordbruksekonomin och jag är inte glad, säger den republikanska senatorn Pat Roberts.

I fredags varnade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att EU kan svara med motåtgärder som tullar på motorcyklar, bourbon och jeans från USA.

Fakta: Kraftigt nedskuren stål- och aluminiumindustri i USA

USA:s import av stål är fyra gånger större än landets export av stål, enligt en rapport från USA:s handelsdepartement publicerad i februari. Av rapporten, där tullar på stål och aluminium rekommenderas, framgår att ett tiotal smältverk i USA har stängt ned sedan 2000 och att sysselsättningen inom landets stålindustri sedan dess har minskat med en tredjedel.

Samtidigt har den globala stålindustrins produktionskapacitet mer än fördubblats till 2,4 miljarder ton, vilket har gett en överkapacitet på 700 miljoner ton.

För USA:s aluminiumindustri har utvecklingen på senare år varit ännu mer dramatisk, med sex nedlagda smältverk 2013–2016, vilket har minskat sysselsättningen inom aluminiumsektorn med 58 procent.

Källa: USA:s handelsdepartement

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet