Handelsminister Ann Linde är oroad över hoten om skatt på europeiska bilar. Foto: SVT

Handelsministern om hotet om skatt på bilar: Mycket oroande

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps nya hot om tullar – den här gången mot bilindustrin – är mycket oroande, det säger handelsminister Ann Linde (S) i SVT:s Agenda i kväll. Hon säger också att statsminister Stefan Löfven kommer att ta upp utspelet om tullar mot stålindustrin vid sitt möte med Trump på tisdag.

Inga tullreformer har ännu blivit verklighet men ordkriget om handeln mellan USA och EU har trappats upp efter utspelet om höjda tullavgifter på stål och aluminium.

”Övertygad om att det kommer upp”

Svenska handelsministern Ann Linde säger i kvällens Agenda att Löfven kommer att ta upp ståltullarna när han besöker Trump i Washington på tisdag.

Agenda

– Det är planerat att de ska diskutera de vidare handelsrelationerna och då är jag helt övertygad om att det här kommer upp.

Går det att påverka Trump?

– Jag tror naturligtvis att det är väldigt svårt. Donald Trump bygger ju det här beslutet på en utredning som säger att det är ett nationellt säkerhetsintresse av att de ska lägga på de här enormt höga tullarna.

”Nästan ännu värre”

På lördagen twittrade Trump att han kan kan tänka sig att införa skatt på import av europeiska bilar till USA om EU gör allvar av sitt hota att höja tullavgifter på utvalda amerikanska varor.

Ann Linde säger att import-tullar på bilindustrin skulle kunna slå ännu hårdare mot Sverige.

– Det skulle nästan vara ännu värre. Vi exporterar stål för fyra miljarder men vi exporterar vägfordon för 21 miljarder. 22 procent av hela vår export till USA består av bilar och lastbilar, så det är en oerhört stor del.

I Sverige motsvarar exporten hälften av BNP, säger Linde.

– Vi har 1,4 miljoner människor som har ett jobb att gå till tack vare exporten. Det här är så väldigt viktigt för Sverige.

Så det här är oroande?

– Mycket oroande, svarar Linde men understryker att det än så länge bara rör sig om en tweet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet