SSAB:s styrelseordförande lämnar bolaget

Publicerad

Lyxresor med SCAs jetplan. Det blev Sverker Martin-Löfs fall. Nu lämnar han också posten som styrelseordförande i SSAB.

Sverker Martin-Löf är en av börsens verkliga tungviktare och ordförande i bland annat SSAB och SCA. En granskning som SVD gjort visar att han och flera andra näringslivstoppar använt SCAs jetplan till privat nöjesresor.

Under de senaste veckorna har mycket handlat om Sverker Martin-Löfs vidlyftiga sätt att hantera bolagens plan i privata syften där också hans hustru har följt med på resor. Han ska också ha nyttjat den jättevilla för 100 miljoner kronor i Härjedalsfjällen som beskrivs som hans privata jaktparadis.

Egen gräddfil

Metalls huvudskyddsombud vid SSAB i Luleå, Lars Bergström, är mycket kritisk till styrelseordföranden.

– Att agera som en gammaldags patron är oerhört svårsmält och helt oacceptabelt. Som ledare måste man även tänka på moral och etik. Hur ska någon kunna rätta in sig i ledet när vår ordförade tror att han har en egen gräddfil, säger han.

Men Sverker Martin-Löf har förklarat att han tänker avgå i samband med bolagsstämman i vår.

”Det är en naturlig åtgärd givet det läge som uppstått genom medias granskning och de frågor detta skapat hos aktieägare och andra intressen ter”, skriver han i ett pressmeddelande.

– Jag tycker att det är bra att han avgår. Hade han inte gjort det så hade det säkert kommit krav från facket om det, säger Lars Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSAB i Luleå

Mer i ämnet
Mer Norrbotten
Mer Nyheter