Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om stålsatsningen i Luleå – och hur planerna påverkar de anställda. Foto: Viktor Lundmark/SVT

SSAB satsar mångmiljarder på nytt stålverk i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

SSAB:s styrelse har nu fattat beslut om att bygga ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå. Investeringskostnaderna beräknas till 4,5 miljarder euro, drygt 52 miljarder svenska kronor, och det nya stålverket beräknas ha en kapacitet på 2,5 miljoner ton årligen.

Det nya stålverket väntas vara i bruk i slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare. När det är klart kommer SSAB att avveckla det nuvarande masugnsbaserade produktionssystemet.

– Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp, stärka vår konkurrenskraft och säkra jobb med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa, säger vd:n Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Fossilfri ståltillverkning

Förra året beslutade SSAB att ställa om stålverket i Oxelösund till fossilfri produktion. Att Luleå blir det andra steget i omställningen beror på ekonomiska överväganden och det faktum att stålverket i Brahestad har mer avancerad utrustning i bättre skick.

Hör Lotta Jakobsson, omställningschef SSAB Luleå, om stålsatsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet