Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charlotta Sund, SSC, om hur hon ser på rymdbasens roll i militära sammanhang. Foto: Fredrik Larsson/SVT

SSC öppnar för Natostyrkor på Esrange

Uppdaterad
Publicerad

Förmågan att skjuta upp satelliter kommer att göra basen Esrange utanför Kiruna till en del av det svenska rymdförsvaret. Men även andra länder inom Natosamarbetet kan komma att använda sig av Esrange.

– Vi har infrastrukturen för att det ska fungera, säger Charlotta Sund, vd vid rymdbolaget SSC.

Under första halvåret 2025 beräknar SSC att kunna skjuta upp den första satelliten vid Esrange. Det ett mer än tio år gamla planer som då kan omsättas i verkligheten.

I samma ögonblick blir rymdbasen en del i det svenska rymdförsvaret som håller på att byggas upp som en del inom Flygvapnet.

Militära hot i rymden

De militära hoten finns numera även i rymden och satelliter kan skjutas ned med så kallade anti-satellitvapen från marken.

Det är nästan omöjligt att försvara sig mot en sådan attack och rymdförsvaret handlar handlar framför allt om att snabbt kunna skjuta upp en ny satellit.

”Kommer jobba med Nato”

Därför är Esrange intressant för både det svenska försvaret och även för andra länders försvarsmakter inom Natosamarbetet. Det finns ingen annan plats på det europeiska fastlandet som har den förmågan, i vart fall inte ännu.

– Jag ser absolut framför mig att vi kommer att jobba med Nato. Det ser inte jag som en stor förflyttning, säger Charlotta Sund, vd vid SSC.

I klippet: Hör vd:n om hur hon ser på rymdbasens roll i militära sammanhang – och vad det kommer att betyda för Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.