ST-facket: ”Folk är ledsna och besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

ST-facket på arbetsförmedlingen i norra Norrland var förvånade över hur stort varsel myndigheten lagt.

– Våra medlemmar är ledsna, besvikna och upprörda, säger ordförande Mattias Lundgren.

Det var klockan nio på onsdag morgon som arbetsförmedlingen varslade var tredje anställd, 4 500 av 13 500 anställda, om uppsägning på grund av riksdagens budget.

115 jobb hotas

Rent matematiskt betyder det att 115 anställda i Norrbotten riskerar att förlora sina jobb och själva bli arbetssökanden.

– Det här är verkligen tråkigt. Vi visste att det var på väg, men det blev ett större varsel jämfört med vad vi fått förhandsinformation om. Det här skapar oro, besvikelse och upprördhet bland våra medlemmar, säger Mattias Lundgren, ordförande för ST på arbetsförmedlingen i Norrbotten och Västerbotten.

Nu blir det centrala förhandlingar om vilka orter och vilka kontor som drabbas.

– Vi ska försöka minimera effekten av det här varslet och söka stöd hos politikerna, lokalt och på riksnivå.

Sämre service

Facket tror att det kommer att märkas en stor skillnad efter att storvarslet blivit verklighet.

– Det är våra kunder som kommer att vara tvingade att använda andra kanaler för att få tag i oss. Lokalt kommer vi inte att kunna ge den service vi är vana att ge i de mindre kommunerna, säger Mattias Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.