Foto: Jessica Gow, TT

Arbetsförmedlingen varslar 4 500

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje anställd eller 4 500 personer varslas om uppsägning i en gigantisk hårdbantning av Arbetsförmedlingen. Mängder av förmedlingskontor kommer att stängas ner runt om i landet.

– Ett mycket tungt beslut, säger Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg.

Hela landet kommer att beröras av det historiskt stora varslet. Arbetsförmedlingen har i dag lite över 13 000 anställda. Och av varslet på 4 500 uppsägningar som myndigheten tagit beslut om räknar Mikael Sjöberg med att runt 3 500–4 000 av dessa finns utanför huvudkontoret i Stockholm.

– Arbetsförmedlingen har helt andra budgetförutsättningar nu och vi har ett januariavtal som pekar ut en ny inriktning för myndigheten. Det här försöker vi hantera och det innebär bland annat att vi måste varsla väldigt många av våra medarbetare, säger Mikael Sjöberg till SVT Nyheter. 

Arbetsförmedlingen flaggade för varslet redan före jul sedan rejäla besparingar på myndighetens anslag röstats igenom i riksdagen när M/KD-budgeten antogs. Ovanpå det har regeringen tillsammans med C och L enats om att göra om Arbetsförmedlingen från grunden.

Fler privata aktörer

Exakt var och hur uppsägningarna kommer att slå är för tidigt att säga, men det kommer att innebära att mängder av de cirka 240 kontoren försvinner. Och det är en inriktning som ligger i linje med den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L som siktar på att lägga ut själva förmedlingen på privata aktörer – då kommer inte Arbetsförmedlingen ha något större behov av kontor ute i kommunerna, enligt Sjöberg.

Kvar blir då en kontrollapparat och en digital verksamhet som blir allt viktigare när personal försvinner.

–Det är också den del som undantas i det här varslet, digitaliseringen och IT, säger Sjöberg.

”Större än vi trott”

– Känslan är kaotisk, säger Fredrik Andersson, fackförbundet ST:s avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen.

Att det skulle komma varsel var väntat:

– Men det här var större än vad vi trott. Det här kommer få stora konsekvenser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.