Stadshuset – ett bygge med många förhinder

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av ett nytt stadshus i Kiruna rullar på för att bli klart innan deformationerna från gruvan förstör det gamla. Men det har varit ett projekt kantat med svårigheter.

Det här är de viktigaste händelserna i historien om det nya stadshuset – så här långt:

September 2013

Då tod det klart att Henning Larsens arkitekter skulle få ären att rita Kirunas nya stadshus. Det vinnande bidraget i arkitekttävlingen gick under namnet Kristallen och är en puckformad skapelse där det gamla klocktornet får följa med och ska ställas vid sidan av huvudbyggnaden.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Maj 2014

Detaljplanen överklagas av en företagare i en grannfastighet och det står klart att byggstarten kommer att dröja.

September 2014

Denna höst tas trots allt det första spadtaget av Christer Vinsa från Kiruna kommun och Pia Lindholm från LKAB. Men överklagningsprocessen fortsatte under tiden.

Juni 2015

Åtta månader senare röjs hindret när Kiruna kommun kom fram till en ekonomisk uppgörelse med företagaren bakom överklagan. Men det skulle trots detta dröja innan bygget kom i gång.

September 2015

LKAB får klart med en generalentreprenör för bygget sedan anbudsprocessen tagit betydligt längre tid än väntat. Men beskedet betyder att 470-miljonerkronorsbygget till sist kan starta.

Våren 2016

I år går bygget in en intensiv fas när byggelement och fackverk ska lyftas på plats. Bygget pågår i det närmaste dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet