• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se inslaget från 1963 – inför stadshusets invigning

Stadshusets arkitekt tog punkthuset till Sverige – här är han sista projekt

Publicerad

Artur von Schmalensee (1900-1972) vann arkitekttävlingen om Kirunas stadshus i konkurrens med finländaren Alvar Aalto. Han har också arbetat med det kända hotellet Waldorf Astoria i New York och introducerade punkthuset i Sverige.

Det var i det sena 1920-talet som von Schmalensee arbetade vid en amerikansk byrå och blev involverad i Waldorf Astoria-projektet. Väl hemma i Sverige lade han fram idéer om en rad stora höghus vid Hötorget i Stockholm, något som kom att förverkligas ett par decennier senare i den så kallade citysaneringen.

Ännu mer nyskapande var en idé om fritt ställda punkthus på Gärdet i Stockholm som var en del i en prisämnesuppgift vid arkitekturskolan 1929. Det var en helt ny och oprövad bostadstyp i Sverige som han hämtade han från Sovjetunionen.

Stadshuset blev hans sista stora projekt

Efter att ha arbetet ett antal år som chef vid Kooperativa förbundets arkitektkontor startade han 1937 en egen arkitektbyrå i Stockholm.

Stadshustävlingen i Kiruna blev ett av hans sista stora projekt. Juryn kunde inte skilja de två bästa bidragen åt utan utsåg både Artus von Schmalensees ”Igloo” och Alvar Aaltos ”Aurora Borealis” till vinnare. Det som till sist vägde över till ”Igloos” fördel av den stora inbjudande hallen, inspirerad av Blå hallen i Stockholms stadshus. Stadshuset i Kiruna stor klart 1963, men kommer under våren 2019 att rivas till följd av gruvans utbredning.

Källor: Svenskt biografiskt lexikon, riksarkivet.se, Staden som konstverk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer